recensies

recesie 2 mystiek lichaam

Het cliché zegt dat literatuur heilige huisjes omverhaalt. Deze roman neemt het huisraad uit het heiligste van alle huisjes, de kerk zelf, en zet het op zijn kop. Vanaf de titel speelt Mystiek lichaam van Frans Kellendonk met de taal van de bijbel. In het evangelie wordt met het mystieke lichaam de gemeenschap der gelovigen bedoeld, met God aan het hoofd. Kellendonk bedoelt er ook het lichaam mee van zijn hoofdpersoon, die een dodelijke ziekte (aids) heeft.

Read more »

recensie film vals licht

Nederland, 1993 | Theo van GoghJe zou het bijna vergeten door de voortdurende opwinding over zijn provocerende columns, maar Theo van Gogh (35) is in de eerste plaats filmmaker. De man die naar eigen zeggen over een 'onwaarschijnlijk groot ego' beschikt, vindt dat zijn belangrijkste activiteit. Het schrijven beoefent hij vooral om de aardigheid ("het is een spelletje") en het zorgt voor brood op de plank. Vanaf deze maand kan Vals licht worden bezocht, zijn zesde film. De film, geïnspireerd op de roman van Joost Zwagerman, behandelt een liefdesrelatie tussen een hoer en een student. Drie jaar na Loos eindelijk weer eens een filmreden om Van Gogh te bezoeken. "Ik heb het gevoel dat ik, en iedereen om mij heen, allang dood is."

Read more »

recensie film karakter

In zijn film 'Karakter' heeft regisseur Mike van Diem belangrijke ingrepen gedaan in Bordewijks romanverhaal. Zo heeft hij het slot ingrijpend veranderd. August Hans den Boef vindt dat Van Diem in diverse interviews, o.a. in het gesprek met Onno Blom in Trouw van 12 april, te stellig suggereert dat die ingrepen onontkoombaar zijn voor het medium film. De auteur is letterkundige en docent aan de Hogeschool van Amsterdam.

Read more »